„Pochwal się tradycją kulinarną – produkty i potrawy Szwajcarii Kaszubskiej – warsztaty dla mieszkańców”
Jak samodzielnie upiec chleb, zrobić ser, nalewkę, wędlinę? Jak przyrządzić tradycyjne danie kaszubskie? Już we wrześniu w Kartuzach, Chmielnie, Łapalicach i Miszewku odbędą się wyjątkowe warsztaty. Choć może w nich wziąć udział każdy, organizatorzy szczególnie gorąco zapraszają właścicieli hoteli, pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych.
– Współczesny turysta, oprócz wrażeń estetycznych, krajoznawczych, poszukuje również tradycyjnych kulinariów. Chce smakować kaszubską tradycję, w sposób dosłowny, degustując nasze regionalne dania. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w warsztatach, które pozwolą osobom goszczącym turystów wzbogacić swoją ofertę o dodatkowe, kulinarne, atrakcje. Warto naszych gości poczęstować własnoręcznie zrobionym serem, wędliną czy uraczyć ich tradycyjnym, kaszubskim obiadem – przekonuje Wojciech Okroj, prezes Stowarzyszenia Turystyczne Kaszuby, organizatora warsztatów.
Harmonogram warsztatów:
- Warsztaty wyrobu nalewek – 7 września 2018, gospodarstwo p. Dariusza Wolskiego, Łapalice, ul. Kartuska 14 –Formularz zgłoszeniowy
- Warsztaty wyrobu chleba i sera – 12-13 września 2018, Kaszubska Oaza Zdrowia „Wichrowe Wzgórze”, Chmielno, ul. Wichrowe Wzgórze 13 – Formularz zgłoszeniowy
- Warsztaty wędliniarskie – 18 września 2018, Restauracja MULK, Miszewko, ul. Kaszubska 63 – Formularz zgłoszeniowy
- Warsztaty gotowania potraw kaszubskich – 24 – 25 września 2018, Restauracja Złota Jesień, Kartuzy, ul. Polna 17 – Formularz zgłoszeniowy
Wszystkie zajęcia zaplanowano tak, żeby uczestnicy mogli po nich podjąć samodzielne próby wyrobu produktów i przyrządzania potraw. Warsztaty składają się z części teoretycznych i praktycznych. Osoby, które wezmą udział w zajęciach, będą mogły aktywnie uczestniczyć w pracach, pod okiem najlepszych specjalistów (Akademia Siedlisko pod Lipami, restauracje Mülk i Złota Jesień, przedsiębiorstwo p. Dariusza Wolskiego). Ponadto zostaną wyposażone w materiały informacyjne i szkoleniowe. Przewidziano również liczne degustacje.
Uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują (m.in.) własny ser czy wędlinę.
Zajęcia są bezpłatne. Może w nich wziąć udział każdy mieszkaniec Szwajcarii Kaszubskiej.
Zgłoszenia będą przyjmowane od 27 sierpnia! Szczegółowe informacje oraz terminy zgłoszeń na poszczególne warsztaty znajdują się w regulaminie warsztatów
Dodatkowe informacje – pod nr telefonu: 58 736 77 88 (poniedziałek – piątek, 7.30 – 15.30).
***
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.